De unge i Gladsaxe skal bruge flere kondomer

De unge i Gladsaxe skal lære at bruge kondom. Foto: iNyheder.dk

De unge i Gladsaxe skal lære at bruge kondom. Foto: iNyheder.dk

De unge skal have ren besked, når det gælder følgevirkningerne af ubeskyttet sex. I de næste par uger deltager Gladsaxe Kommune i Sundhedsstyrelsens kampagne “Kun med Kondom”, der skal få de unge til at bruge kondom.

Ifølge nye undersøgelser fra Sundhedsstyrelsen dyrker mange unge ubeskyttet sex, og kun de færreste kender den risiko, de udsætter sig selv for. Hele 80 procent af danske unge mener, at risikoen for at få en kønssygdom ved ubeskyttet sex er lille. Men det er desværre forkert, og konsekvenserne kan være meget alvorlige. Hvert år smittes omkring 50.000 danskere med klamydia, der kan gøre kvinder sterile. Herpes kan ikke kureres, og HPV-vira, der blandet andet giver kønsvorter, kan også føre til livmoderhalskræft.

De unge tager ikke kondomet frem
– Det er desværre vores erfaring, at de unge alt for ofte glemmer at beskytte sig, eller helt bevidst lader være med at bruge kondom. Derfor vil vi de kommende uger gøre en ekstra indsats for at oplyse de unge om, at prisen for ikke at beskytte sig kan være temmelig høj, siger Linda Malmgren, der er ledende sundhedsplejerske i Gladsaxe Kommune.

Sundhedsplejerskerne rykker ud på uddannelsesstederne
I løbet af kampagnen vil de 18-22-årige i Gladsaxe få masser af informationer om kondomer, og den risiko de løber for at få en kønssygdom, når de ikke brugen dem. To af kommunens sundhedsplejersker rykker blandt andet ud på Gladsaxe Gymnasium 16. september og på Gladsaxe Tekniske Skole 17. september for at fortælle om beskyttelse, symptomer og sygdomme.

Anonym vejledning
De unge kan desuden hver mandag mellem kl. 16 og 17 ringe til Gladsaxes Anonyme Sexrådgivning på 51 59 57 77 og få råd og vejledning.

Læs mere om sikker sex på kommunens hjemmesiden eller på Sundhedsstyrelsens kampagneside: www.kunmedkondom.dk

FAKTA:

Klamydia
Mere end 29.000 danskere fik konstateret klamydia i 2008. Sundhedsstyrelsen vurderer, at det reelle antal smittede er omkring 50.000. Hvert år bliver ca. 500 danske kvinder infertile på grund af kønssygdomme. Og hvert år bliver ca. 300 danske kvinder gravide udenfor livmoderen på grund af kønssygdomme. Begge dele skyldes primært klamydia.

Herpes
Op mod tre procent af befolkningen er smittet med herpes – primært den form, der sætter sig på kønsorganerne. Sundhedsstyrelsen vurderer, at det primært er som ung, man smittes. Herpes kan ikke kureres, og giver hos nogle kroniske gener.

HPV
30 procent af de seksuelt aktive under 30 år har været smittet med et eller flere HPV-virus, og nogle typer kan medføre udvikling af blandt andet kønsvorter og livmoderhalskræft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *