Producerer visirer til hjemmeplejen på 3D-printere

Kristina Velser, leder af GPV, med et af de 3D-printede beskyttelsesvisirer. Foto: Gladsaxe Kommune.


“Nød lærer nøgen kvinde, at spinde”, hedder det kendte ordsprog, og sådan er det også her i kommunen, hvor 3D-printere til undervisning og test af læringsteknologi nu er sat i gang med at printe beskyttelsesvisirer til Gladsaxes hjemmepleje og plejeboliger.

Normalt bliver 3D-printerne i Gladsaxe Pædagogiske Videnscenter, GPV, brugt, når der skal printes ting til skoleundervisning eller testes læringsteknologier. Men lige står kommunens 3D-printere samlet på GPV og printer beskyttelsesvisirer til Gladsaxes hjemmepleje og plejeboliger.

Fri 3D-skabelon til beskyttelsesvisirer
Ideen med at printe visirer kommer fra Italien, hvor et kreativt hoved lavede en skabelon, så man ved hjælp af et 3D-print, et A4-plastark, som normalt bruges til laminering, og en bred elastik, kan producere et visir til bare tre kroner stykket. Skabelonen blev udbredt via facebookgruppen ‘DK Makers mod Corona’. Den består af over 1500 medlemmer, hvoraf flere er tilknyttet digitale skaberværksteder – de såkaldte FabLabs.

Så nu kan alle med en 3D-printer kan gå i gang med at producere værnemidler. Derfor er GPV gået i gang og kan nu producere 60 visirer i døgnet til Gladsaxes medarbejdere i hjemmeplejen og plejeboliger.

– Vi er jo et FabLab, så vi følger med i, hvad der sker på de sociale medier inden for feltet. Her er der generelt rigtig meget fokus på åbenhed og vidensdeling. Så da vi blev opmærksomme på muligheden for at producere visirer, gik vi straks videre med idéen, siger Kristina Velser, som er leder af GPV.

Kreativitet og handlekraft
Selvom 3D-printere ikke kan hamle op med den høje produktionshastighed på fabrikkerne, er det stadigvæk en relativ billig og nem måde at lave sine egne værnemidler.

– Det er fantastisk med den kreativitet og handlekraft, som medarbejderne i GPV har lagt for dagen. Det viser, hvor utroligt meget vi kan, når vi står sammen og finder fælles løsninger. Alle gør, hvad de kan for at hjælpe til i kampen mod coronavirus. Og da vi lige nu kan blive pressede på værnemidler, fordi hele verden har det samme behov som os, gælder det om at udnytte alle muligheder, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *