Bankerne ønsker ikke at leve op til kommunens skærpede krav

Ingen banker har bød ind i forbindelse med Gladsaxe Kommunes nye bankudbud, som læner sig op ad KL’s anbefalinger til skærpede krav til bankerne i kølvandet på de seneste års hvidvasksager.

Kommunernes Landsforenings (KL) Bankråd kom i sommer med principper og anbefalinger til kommunernes samarbejde med bankerne. Det skete efter de senere års omfattende hvidvasksager.

Anbefalingerne peger bl.a. på, at kommunerne lettere skal kunne udelukke banker, der er dømt i sager om hvidvask, fra overhovedet at deltage i udbud om kommunernes bankforretning, ligesom kommunerne lettere skal kunne gribe ind i den efterfølgende kontraktperiode, hvis banken mistænkes for være involveret i sager om hvidvask. Samtidig skal kommunerne kunne stille krav til blandt andet virksomhedskulturen.

Styrke tilliden til bankerne
Gladsaxe Kommune bruger i dag Danske Bank og Nordea, der begge er sat i forbindelse med sager om hvidvask. På baggrund af disse sager har Gladsaxe Kommune besluttet at udbyde kommunens bankforretninger med et ønske om en ny 4-årig aftale fra april 2020. I det nye bankudbud har Gladsaxe Kommune lagt sig tæt op ad bankrådets anbefalinger, men ingen banker har budt ind på den fremtidige bankforretning ved udbuddets udløb 9. december, oplyser kommunen.

– Det er vi rigtig ærgerlige over, for vi synes det er den rigtige vej at gå. Både i forhold til at styrke tilliden i kommunernes samarbejdet med bankerne og tilliden til bankerne generelt. Men noget kunne tyde på, at markedet ikke er klar til de skærpede krav. Men vi har alle en fælles interesse i at få styr på området og få genoprettet befolkningens tillid til bankerne. Derfor vil vi nu opfordre til, at KL og ministeren kigger på det sammen og går i dialog med finanssektoren om at leve op til rimelige krav om ansvarlighed, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *