Færre tilfælde af klamydia i Gladsaxe

Nye tal fra sundhedsstyrelsen viser, at kønssygdommen klamydia har det svært i Gladsaxe. Det skyldes blandt andet informationsarbejde om sygdommen.

Og indsatsen med oplysning i Gladsaxe ser ud til at nytte. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at kønssygdommen Klamydia har meget svært ved at finde nye veje at sprede sig i Gladsaxe. Som noget nyt i år er der blevet lavet en opgørelse over antal Klamydia smittede i kommunerne, og der ligger Gladsaxe rigtig fint. Antallet af klamydiasmittede er faldet på landsplan, men i Gladsaxe mere end i mange andre kommuner. Incidens pr. 1000 i aldersgruppen 15-29 år i Gladsaxe kommune er 15. På landsplan er dette tal 23,6.

En stor del af forklaringen på de flotte tal fra Gladsaxe er, at sundhedsplejen i Gladsaxe igennem flere år har arbejdet målrettet med kønssygdomsforebyggelse i både 9. klasse og på teknisk skole, gymnasier og 10 klasse centeret og som noget nyt i forhold til klubmedarbejdere.

Stort fokus på forebyggelse
Siden 2007 har sundhedsplejen i Gladsaxe forebygget seksuelt overførte sygdomme, specielt Klamydia. Blandt andet er alle 9 klasser blevet tilbudt sundhedspædagogisk undervisning om forebyggelse af seksuelt overførte sygdomme, specielt Klamydia. Målet med denne undervisning er, at de unge bliver bevidste om egen viden og holdninger til seksualitet og prævention samt konsekvenser af egne valg.

Som noget nyt i 2011 har Gladsaxe Kommune også afholdt dialogmøder og sundhedspædagogisk undervisning for klubmedarbejdere i områderne: Høje Gladsaxe og Værebro. Endvidere er sundhedsformidlerne i de to områder blevet budt på en snak om holdninger, formidling og undervisning i seksuelt overførte sygdomme og forebyggelse.

FAKTA:

Klamydia
Sundhedsstyrelsen anslår, at op mod 50.000 er smittet med klamydia. Hvert år er klamydia skyld i ca. 4.000 tilfælde af underlivsbetændelse, knap 500 danske kvinder bliver ufrivilligt barnløse og mere end 300 danske kvinder bliver gravide udenfor livmoderen.

Herpes
Op mod 3 pct. af befolkningen er smittet med herpes – primært den form, der sætter sig på kønsorganerne. Sundhedsstyrelsen vurderer, at det primært er som ung, man smittes. Herpes kan ikke kureres, og giver hos nogle kroniske gener.

HPV
30 pct. af de seksuelt aktive unge under 30 år har været smittet med et eller flere HPV-virus, og nogle typer kan medføre bl.a. kønsvorter og livmoderhalskræft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *