Ny metode skal sikre arkitekturen i Gladsaxe

Gladsaxe Kommune har fået sin egen arkitekturpolitik og samtidig indført screeningsmetode til at sikre arkitekturen i kommunen.

Gladsaxes nye arkitekturpolitik markerer sig ved at vise alle sider af byen. Samtidig har Gladsaxe Kommune indført en unik screeningsmetode, der sikrer, at arkitekturen er tænkt ind i bybilledet, når der planlægges nye og større byggerier.

Mere collage end skønmaleri
Temaerne i arkitekturpolitikken spænder over alle typer af byggerier i Gladsaxe. Alt, lige fra de offentlige bygninger, som skoler og sportshaller, over erhvervsområder, højhusbyggerier, togstationer og bungalows til naturen og de grønne områder, er tænkt ind i arkitekturpolitikken. Der er derfor mere collage end skønmaleri over politikken, og det har også fra starten været meningen, at kommunens forskellighed og særpræg skulle bevares og udstilles.

– Vi tegner ikke et glansbillede, men viser Gladsaxe i øjenhøjde. Arkitekturpolitikken gør op med smagsdommeri – at noget enten er grimt eller smukt – og introducerer en række temaer, der gør det nemmere at sætte ord på den arkitektur, vi omgiver os med i Gladsaxe, siger borgmester Karin Søjberg Holst (A).

Arkitektur-workshop i Bagsværd Kirke
I 2009 afholdt Gladsaxe Kommune en workshop med deltagelse af borgere, erhvervsfolk, lokalpolitikere og embedsfolk, som alle fik muligheden for at bidrage aktivt med at kortlægge kommunens bymæssige værdier. Mødet blev holdt i Bagsværd Kirke, som er tegnet af Jørn Utzon. Under workshoppen kom der nogle rigtig fine udsagn frem, som igennem hele forløbet har fungeret som en rød tråd. Det har medvirket til, at det endelige produkt præsenterer Gladsaxes særlige arkitektoniske kvaliteter og identitet på en loyal og ærlig måde.

– Gladsaxe har fået en arkitekturpolitik, der beskæftiger sig med både stort og småt. Lige fra de overordnede byplanmæssige spørgsmål, om hvordan vores by skal udvikle sig, til de små, men vigtige detaljer, når vi udskifter vinduer eller bygger carport, siger Karin Søjberg Holst (A).

Screening sikrer dialog om arkitekturen
Arkitekturpolitikken introducerer et dialogværktøj, som er unikt i Danmark – arkitekturscreening. Ved hjælp af en tjekliste i byggeansøgningen sikrer Gladsaxe Kommune, sammen med bygherren, at arkitekturen får noget omtanke i planlægningsfasen. Resultatet af en arkitekturscreening er basis for kommunens dialog med bygherren om byggeprojektets arkitektur. Screeningen skal ikke bruges hver gang der bliver bygget nyt, og den pådutter heller ikke særlige designlinjer eller regler. Det er et redskab, der bliver benyttet, når et kommende byggeri har særlig indflydelse på bybilledet.

Ideerne stopper ikke her
Arbejdet med arkitekturen stopper naturligvis ikke bare fordi man har fået en ny, samlet politik. Arkitekterne, der har arbejdet på projektet, har allerede gode ideer til fremtiden. De er blevet samlet i arkitekturpolitikkens handlingskatalog, der foreslår en række tiltag til at fremme arkitekturen i Gladsaxe. Blandt forslagene er at undervise børn i arkitektur i skolen, på linje med musik og billedkunst, at tage på guidede udflugter til markante byggerier eller give præmier til særligt interessante projekter, udført i en høj arkitektonisk kvalitet. Handlingskataloget er en del af Gladsaxes ønske om at inspirere borgere og bygherrer, i stedet for blot at være myndighed og rådgiver.

Gladsaxe er den 16. kommune i landet, der har vedtaget en arkitekturpolitik, i kølvandet på regeringens initiativ ’Arkitekturnation Danmark’ fra 2007.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *