Gladsaxe først med svanemærket offentlig rengøring

om det første offentlige rengøringsselskab i Danmark har Gladsaxe Kommunes Rengøringsselskab opnået den fælles nordiske miljømærkning, Svanemærket.

Miljøhensyn, arbejdsmiljø og økonomi går hånd i hånd, når selskabets 220 rengøringsmedarbejdere dagligt gør rent på 200.000 kvadratmeter. Det svarer til, at rengøringsselskabet årligt gør rent på et areal på størrelse med halvdelen af Amager.

Forældre kan trygt sende deres børn i Gladsaxes børnehaver og skoler uden at skulle frygte at de kommer i kontakt med unødige kemikalierester. For Gladsaxe Kommunes Rengøringsselskab, GKR, er, som det første offentlige rengøringsselskab i Danmark blevet tildelt det fællesnordiske Svanemærke. Det betyder, at selskabets 220 medarbejdere dagligt gør rent på 200.000 kvadratmeter bygningsareal med omhu og miljøhensyn i alt hvad de gør.

Gladsaxe viser vejen
Gladsaxe Byråd har generel stor fokus på bæredygtighed. Og når Gladsaxes Kommunes Rengøringsselskab nu kan klistre svanemærket på sine biler, er det kulminationen på et års hårdt arbejde med at virkeliggøre kommunens miljøambitioner på rengøringsområdet. Et arbejde, der imponerer i Miljømærkning Danmark, der administrer Svanemærkningen.

– Idet Gladsaxe Kommunes Rengøringsservices får licens til Svanen, så viser Gladsaxe at man ikke kun snakker om at gøre noget for miljøet, man handler også. Det kan kommunens medarbejdere og borgere være stolte af, siger Karen Dahl Jensen, projektleder i Miljømærkning Danmark.

Svanemærket kræver også knofedt
Det er ikke kun rengøringen, der har krævet knofedt. Det kræver hårdt arbejde at opnå og beholde Svanemærket, For hvor andre miljømærkninger bygger på egenkontrol, bliver Svanemærkede virksomheder kontrolleret af en uafhængig tredjepart. Derfor kan der ikke snydes på vægten. På alle niveauer i virksomhedens organisation skal man indarbejde nye vaner og arbejdsmetoder og dokumentere dem. Og kravene er skrappe, hvilket understreges af, at kun et enkelt andet og mindre rengøringsselskab udover GKR i dag kan smykke sig med Svanemærket.

– Vi har simpelthen ikke råd til at lade være. Det vigtigt, at vores rengøringsselskab tager et medansvar for miljøet, og her er svanemærkning en fornem garant for miljøhensynet. Men der er andre vigtige sidegevinster. Vi kan blandt andet hente en økonomisk gevinst, fordi vi sparer penge på rengøringsmidler mv. Desuden oplever medarbejderne, at de leverer en bedre rengøringskvalitet og det øger den faglige stolthed og giver et bedre arbejdsmiljø, siger Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst (A).

1 liter holder 30 huse rene i et år
Der er blandt andet strenge krav til, hvor stor en mængde rengøringsmidler, man årligt må bruge i rengøringen. Til eksempel må medarbejderne højest bruge 640 mikroliter kemikalier pr. kvadratmeter årligt. Gladsaxe bruger blot 276 mikroliter – det svarer til, at 1 liter kemikalier rækker til at rengøre 25-30 mellemstore parcelhuse i et helt år. For at kunne doserer i så små mængder er medarbejderne blevet grundigt instrueret, og de har fået redskaber til at kunne dosere rengøringsmidlerne.

Alle på kursus i miljørigtig kørsel
Når medarbejderne kører i en af selskabets fem biler er det desuden slut med at trykke speederen i bund. For svanemærkningen stiller krav til medarbejdernes evner ud i miljørigtig kørsel. Derfor har medarbejdere og ledere i GKR været på kursus i miljørigtig kørsel. Og det har vist sig at være en god ide. I hvert fald bruger bilerne 14,4 procent mindre benzin.

– Vi er rigtig glade og stolte af svanemærkningen. Det har været en stor forandringsproces, og det har kun kunnet lade sig gøre, fordi alle medarbejdere har spillet med. Det har krævet rigtig meget af alle i organisationen, men nu hvor vi står med Svanen har det været det hele værd, fortæller Mette Olesen, rengøringschef i GKR.

90 procents medarbejdertilfredshed
Siden Gladsaxe Kommunes Rengøringsselskab blev oprettet i 1999, har selskabet haft ansvaret for rengøringen på alle kommunens skoler, daginstitutioner og administrative og kulturelle bygninger. Kundetilfredsheden har ligget på ca. 90 procent de sidste mange år, og medarbejdertilfredsheden på 96 procent. Det gode arbejdsmiljø understreges af at selskabet har et sygefravær under Gladsaxe Kommunes gennemsnit, og samtidig har selskabet en for branchen meget lav personaleomsætning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *