Gladsaxe sparer millioner på indkøbsaftaler

Ny undersøgelse viser, at Gladsaxe Kommune årligt sparer tre til fire millioner kroner på skolernes og daginstitutionernes indkøbsaftaler af fødevarer.

På baggrund af den seneste tids debat om indkøb af fødevarer på kommunale indkøbsaftaler har Gladsaxe Kommune undersøgt priser, tid og udgifter for skolernes og daginstitutionernes brug af indkøbsaftaler.

Undersøgelsen viser, at Gladsaxe Kommune årligt sparer tre til fire millioner kroner på fødevareindkøb gennem sine indkøbsaftaler. Hertil skal lægges knapt to millioner kroner, som spares ved, at medarbejderne ikke skal bruge arbejdstid på at gå i butikker.

– Vi er i en økonomisk situation, hvor vi skal vende hver en krone. Derfor har det været vigtigt for os at få vished om, hvorvidt vores indkøbsaftaler nu også giver den lettelse for medarbejderne og de økonomiske gevinster, som jo er hensigten med aftalerne, siger borgmester i Gladsaxe Kommune Karin Søjberg Holst (A).

11 til 15 procent billigere
Ifølge undersøgelse sparer hver enkelt skole og daginstitution mellem 11 og 15 procent ved at købe ind gennem indkøbsaftalerne i forhold til, hvis varerne blev købt i det billigste supermarked i nærområdet.

Derudover har kommunens indkøbskontor regnet ud, at lønudgiften ved at lade medarbejderne købe ind elektronisk og telefonisk er på cirka 600.000 kroner, mens det ved indkøb i almindelige supermarkeder ville være på 2,4 millioner kroner årligt. Det giver en besparelse på yderligere 1,8 millioner kroner.

Mere tid til børnene
Indkøbsaftalerne giver altså ikke kun økonomisk gevinst. De medfører også, at for eksempel pædagogerne får mere tid til det pædagogiske arbejde med børnene.

– Vi skal jo også huske, at den tid, vores lærere og pædagoger bruger på indkøb, går fra børnene. Vi vil hellere have, at vores medarbejdere bruger deres tid til at udvikle og undervise vores børn, end med at gå og lede efter gode tilbud i butikkerne, siger Karin Søjberg Holst (A).

Hygiejne overset i debatten
Men indkøbsaftalerne har også andre fordele. Et andet og mere alvorligt problem, som er helt overset i debatten, er problemet med hygiejne og fødevarelovgivning. Specielt i sommerperioden er det svært at holde temperaturen på fødevarerne tilstrækkeligt lav på vej hjem fra supermarkedet. Det giver risiko for fordærvede varer og madforgiftninger. Samtidig er det et brud på fødevarelovgivningen. Når varerne bliver bragt ud, kommer de på køl med det samme.

Sænker sygefraværet
Som en del af indkøbsaftalen bliver alle varer bragt direkte ud til skoler og daginstitutioner. Det skåner medarbejdernes ryg – og nakkemuskler. Medarbejdere må, ifølge Arbejdstilsynet, ikke bære på mere end 12 kilo uden brug af hjælpemidler. Den grænse kan være svær at overholde, når man skal købe ind til en hel daginstitution. Netop ryglidelser er udbredte årsager til sygemeldinger blandt danskerne. Derfor kan indkøbsaftalerne bidrage til at nedbringe det samlede sygefravær.

Miljøvenlige produkter
Som led i Gladsaxes grønne profil sørger Gladsaxe Kommune for, at der hovedsagligt er miljørigtige produkter i aftalerne. Derudover vælger kommunen leverandører, der udarbejder grønt regnskab, miljøpolitik, certificeringer og miljø- eller energimærker, hvor det er muligt.
Undersøgelsen er foretaget af Gladsaxe Kommunes indkøbskontor i dagene 8. til 11. maj 2010. I undersøgelsen er priserne på et udvalg af de mest købte fødevarer blevet sammenlignet med priser i Super Best, Føtex, Fakta, Netto og Kvickly.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *