Kommuner kæmper for madordninger

Gladsaxe Kommune kæmper sammen med Albertslund Kommune om, at få lov til at beholde sine eksisterende madordninger. Det skriver Netavisen Sjælland.

Børnehavebørnene i Albertslund og Gladsaxe Kommuner får dagligt serveret et sundt og hjemmelavet måltid mad. I Albertslund har ordningen fungeret i over 30 år og i Gladsaxe siden 1. september sidste år. Både børn og forældre er glade for ordningen. Men med et nyt forslag til ændring af lovgivningen vil kommunerne ikke længere have økonomi til madordningerne. De to kommuner har derfor gjort indsigelse til Socialministeriet mod det eksisterende lovforslag om ændring af madordningerne.

I Gladsaxe og Albertslund får børnehavebørn dagligt serveret et nærende, hjemmelavet måltid mad af gode råvarer. Ordningen fungerer godt, og en undersøgelse fra Gladsaxe Kommune viser, at 94 procent af forældrene bakker op om ordningen.

I det nye lovforslag nedsættes loftet over forældrebetalingen til 25 procen og så er det ifølge de to kommuner ikke muligt at få dækket samtlige udgifter til madordningerne. Derfor ønsker de to kommuner at beholde det nuværende loft på 30 procent.

– Gladsaxe og Albertslund er beviset på, at madordninger sagtens kan fungere. Vuggestuebørnene har altid fået serveret mad, og det har ikke været et problem for nogen. Det er vigtigt at holde fokus på, at de fleste af de protesterende forældre i andre kommuner er utilfredse med kvaliteten af maden og ikke med ordningen i sig selv. Det har kostet masser af ressourcer at opbygge velfungerende madordninger. Hvis lovforslaget vedtages, som det ser ud nu, er der nogle madordninger, som kommer i farezonen, siger Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst.

Albertslunds borgmester Steen Christiansen (A) er enig, og mener samtidig, at det er bekymrende, hvis det er op til den enkelte forælder at vælge til og fra.

-Det er vores vurdering, at lovforslaget medfører en stor risiko for, at både velstillede og socialt dårligt stillede forældre vil fravælge kommunernes meget velfungerende madordninger, når de kan spare ca. 500 kroner hver måned ved at fravælge frokostmåltidet. I kommuner som Albertslund og Gladsaxe, hvor borgernes sundhed prioriteres højt, er det en meget bekymrende udvikling, siger Steen Christiansen.

Vanskeligt at fastholde kvalificeret personale
Forslaget om at bringe madordninger i den enkelte institution til forældrebestyrelsesafstemning hvert andet år er, ifølge de to kommuner, med til at fjerne grundlaget for de madordninger, der er i Albertslund og Gladsaxe. Her produceres maden dagligt i den enkelte daginstitution. Risikoen for skift i madordning hvert andet år vil gøre det vanskeligt at fastholde kvalificeret personale. Kommunerne mener, at det nye forslag kan være med til at skabe den type madordninger, som forældrene i andre kommuner har protesteret mod: madordninger, hvor maden leveres i vakumpakkede kasser og transporteres over lange afstande.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *